Valve usnadní sdílení her v rámci rodiny na Steamu

Společnost Valve se pustila do přepracování svého rodinného programu, který umožňuje hráčům vytvořit skupinu a sdílet a hrát hry s blízkými členy rodiny. Změněný program je spuštěn v betaverzi klienta Steamu a nahrazuje Steam Family Sharing a Steam Family View.

Steam rodina může mít až šest členů. Ti mají přístup ke všem sdíleným hrám v knihovně každého člena. To označení sdílené hry je důležité, protože vývojáři a vydavatelé mohou bez jakéhokoli důvodu sdílení mezi rodinou zakázat. V současné době jde sdílet například Helldivers 2, Baldur's Gate 3, Balatro, Cyberpunk 2077, Elden Ring nebo Hogwarts Legacy. To jsou největší hry, co v poslední době pro počítače vyšly.

„Nezávisle na tom, z čí knihovny spustíte libovolnou hru, vždy budete mít své vlastní uložené pozice, budete odemykat achievementy pro svůj účet, budou používány Vámi odebírané položky z workshopu a tak dále,“ vysvětluje Valve.

„Novinkou oproti předchozímu sdílení knihovny je možnost hrát hry z cizích knihoven, zatímco jsou jejich vlastníci online a hrají jiné hry. Pokud Vaše rodina vlastní několik kopií jedné hry, dokonce ji může v jednu chvíli hrát několik členů. Chcete-li se o sdílení dozvědět více, níže v tomto příspěvku jsme přichystali časté dotazy a odpovědi na ně,“ dodává Valve.

Samozřejmě to má nějaká ta omezení. Pokud někdo opustí rodinu, musí počkat jeden rok, než bude moci vytvořit novou rodinu nebo se k jiné rodině připojit. To, aby nedocházelo k nějakému velkému střídání a půjčování her.